Nový pidikrab

26.12.2016
Význačným rysem nového druhu kraba je výrazný štítek na zadečku, (A) krab S. janus uvnitř mlže Leiosolenus obesus, (B) při pohledu seshora, (C) při pohledu zespodu. Foto  Zachariah Kobrinsky a David Liittschwager, (CC-BY 4.0).

Nový druh zajímavého symbiotického kraba Serenotheres janus nalezli a popsali ve vodách u Šalamounových ostrovů Peter K. L. Ng z Národní singapurské univerzity a Chistopher Meyer z americké Smithsonian Institution. Dorůstá velikosti několika milimetrů, takže může dobře přebývat uvnitř lastury mlžů. Živí se tam jimi zachycenou potravou. Jde o teprve druhého příslušníka rodu Serenotheres (čeleď Pinnotheridae). Tím prvním je S. besutensis pozorovaný v malajských vodách. Jak vidíme na obrázku, význačným rysem nového druhu kraba je výrazný štítek na zadečku. Na fotografii Zachariaha Kobrinskyho a Davida Liittschwagera (CC-BY 4.0) najdeme kraba S. janus (A) uvnitř mlže Leiosolenus obesus, (B) při pohledu seshora, (C) při pohledu zespodu.

Pavel 27.12.2016: A jakou protislužbu ten krab mlžům poskytuje za potravu? Podle vašeho popisu to spíše vypadá na parazita než na symbiota.

28.12.2016: Já bych také řekl, nicméně biologové, kteří krabíka popsali, hovoří o symbiontovi: http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=10272

 
Odeslat komentář k článku "Nový pidikrab "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nový pidikrab " e-mailem

Diskuse/Aktualizace